الگوهایی برای ارزشیابی توسعه یافته
1-.مدلی برای ارزشیابی در جریان تدریس
مدل «آزمون- آموزش- آزمون» یا KWL، نمونههایی از به کارگیری ارزشیابی برای تدریس است. در روش «آزمون- آموزش – آزمون» آزمون او نوعی آزمون ایستاست و سطح اولیهی اطلاعات دانشآموزان و حتی طبقهبندی اولیهی آنها را مشخص میسازد. سپس در جریان آموزش، دانشآموزان اطلاعات لازم را در ارتباط با موضوع آزمون کسب میکنند و آن گاه، نمرههای آزمون بعدی، میزان پیشرفتی را که در فاصلهی دو آزمون حاصل شده است، نشان میدهند.
نام مدل K.W.L شامل سه حرف مشخص کنندهی مرحله و روش اجرای مدل است و حروف، اول نام لاتین هر مرحله هستند. در مرحلهی اول (K) یا «دانستهها»، ابتدا دانشآموز فهرستی از آنچه دربارهی موضوع درس میداند، ارائه میدهد. برای مثال، محلولهایی را که میشناسد، مواد حل شدنی، حلالها و ...، در مرحلهی دوم، آنچه میخواهد بداند (W) مشخص میشود و فعالیتهایی برای دستیابی به خواستهها تدارک دیده میشوند. در پایان، آنچه یاد گرفته شده است (L) تهیه میشود.
هر گروه یا (فرد) از دانشآموزان، میتوانند با مرور مفاهیم آموخته شده و مقایسهی آنها با هدفهای درس (متن درس یا کتاب درسی)، آموختههای خود را «خودارزیابی» کنند.
2. مدلی برای ارزشیابی به عنوان بخشی از تدریس
مدل آموزشی «5E» یک مدل تدریس است که ارزشیابی به عنوان بخشی از آن مدل، که حاصل و نتیجهی تدریس نیز هست، قلمداد میشود.
این مدل 5 مرحله دارد که نام لاتین هر مرحله ، با حرف E شروع میشود. این 5 مرحله عبارتند از:
الف) ایجاد انگیزه: در این مرحله، اطلاعات قبلی دانشآموزان برای موقعیت جدید یادگیری به کار گرفته میشوند و محیط و شرایط لازم برای درگیر شدن با موضوع آموزشی، فراهم میشود. برای مثال، معلم از دانشآموزان میخواهد که در بیرون از کلاس (در حیاط مدرسه یا در یک پارک نزدیک مدرسه)، حشره جمع کنند (دانشآموزان حشرهها را از قبل میشناسند).
ب) اکتشاف و جستوجو: معلم فعالیت مناسبی را که ادامهی مرحلهی قبل است و آنها را در جهت هدفهای درس هدایت میکند، تدارک میبیند. در ادامهی مثال بالا، در این مرحله معلم با در اختیار قرار دادن یک ذرهبین، از دانشآموزان میخواهد که حشره را مشاهده کنند .
ج) تشریح و توصیف: در این مرحله، دانشآموزان نتیجهی مشاهده و اکتشافات خود را توضیح میدهند (مینویسند، بیان میکنند، ضبط میکنند و ....).
د) گستردن (بازکردن): فراگیران با استفاده از منابع اطلاعاتی گوناگون (کتاب درسی، کتابهای کتابخانه، مدرسه ، دایرةالمعارفها، اینترنت و ...) اطلاعات گستردهتر، دقیقتر و علمی، دربارهی موضوع مورد مشاهده کسب میکنند.
هـ) ارزیابی: هر گروه، از مجموعهی فعالیت خود گزارشی مینویسد و با خواندن آن برای بچههای گروههای دیگر (کلاس دیگر)، با استفاده از منابع (در صورت لزوم)، تصویری از حشره (موضوع مشاهده شده) ارائه میدهد.
هر 5 مرحله، بخشی از جریان تدریس هستند. معلم با مشخص کردن معیارهای عمل صحیح در هر مرحله و دقت در عملکرد دانشآموزان، جریان اصلاحی تدریس را اعمال میکند و میکوشد تا ارزیابی مناسبی از نحوهی عمل دانشآموزان داشته باشد. به این ترتیب، معلم مهارتهایی را که باعث یادگیری میشوند، مورد توجه و سنجش قرار میدهد و نیمرخی از جزیان ادراکی شاگردان و نقاط قوت و ضعف آنها به دست میآورد که میتواند، پایهای برای طراحی فعالیتهای بعدی و تصمیمگیریهای او باشد. در مثال فوق، مهارتهایی چون پیشگویی کردن، پرسیدن و برقراری ارتباط از طریق خلاصه کردن و توضیح دادن سنجیده میشوند و معلم با تعامل پویای خود با دانشآموزان در جریان فعالیت، نقش هدایتگر و تسهیل کنندهی آموزشی را ایفا میکند.